dimecres, 3 de novembre del 2010

La posidònia



La posidònia oceànica es una plant superior marina. Te la capacitat de fer flors i fruits. Només es poden trobar a 30 o 40 m de fondària en algunes zones de la costa catalana.
Només es troba aquí, al mar mediterrani, no viu a cap altre lloc del món.
Aquestes plantes son sensibles a la contaminció. Es veuen principalmen afectades pels canvis no naturals del medi.
També es una planta indicadora de la qualitat de l’aigua. Ocupa un 3 % de la conca, lo que correspon a una àrea aproximadament de 38.000 km quadrats.





Quan a l'estiu anem a la platja i nadem, o en barca ens allunyem una mica de la vora, veiem que el fons del mar deixa de ser clar i arenós per passar a estar cobert d'una capa de plantes. També quan a la tardor o a l'hivern passejem per la platja veiem que l'arena està coberta de nombroses algues.
Tot això és la Posidònia, la qual no és una alga com familiarment la coneixem, sinó que és una verdadera planta amb arrel, tija, fulles, flors i fruits, que pertany a la família de les fanerògames, una família de plantes que fa milers d'anys varen lluitar des del mitjà aquàtic per instal•lar-se a la superfície de la terra, llavors deserta.



La ecologia

Soporta temperaturas compreses entre 10 i els 28 ºC.
En el passat les fulles s’utilitzaven com aillant en la construccio de taulades, emvalar materials fràgils. En farmacologia les fulles s’utilitzaven per tractar les inflamacions i irritacions.


Actualment s’utilitza per la producció biogas. La posidònia està declarada al patrimoni de la humanitat. A principis de tardor la posidonia creix.
El seu nom científic és Posidonia Oceanica fent referència a Posidó, el déu del mar, però no viu als oceans. En realitat és una planta endèmica de la mar Mediterrània i, per tant, sols la trobem en aquest mar. Viu als fons de relleu suau, principalment arenosos, d'escassa profunditat i ben il•luminats per la llum del sol. Aquesta planta forma extenses praderies o boscos submarins coneguts popularment com alguers.




Sistema

Perquè es desarrollin bé han de creixer en aigües de bona qualitat, transparents i ven oxigenades.
La posidònia es un gran producte primari de manera directa o indirecta, que aporta grans quantitats de matèria orgànica aprofitable com aliment per infinitat d’éssers vius.
La floració no es dóna cada any. La principal forma de reproducció és pels fragments de fulla i rizomes que són transportats per les tempestes i tornen a arrelar sobre el fons arenós de la mar. Els fruits de la Posidònia varien entre el color marró i negre. Tenen la forma i tamany d'una oliva, per això es coneixen amb el nom popular d'olives de la mar. Entre els mesos de maig i juliol els fruits es desprenen de la planta i suren durant un temps. Després s'allibera de l'embolcall extern quedant el pinyol o llavor que se'n va al fons de la mar, on germinarà si les condicions són adequades. Tot aquest procés dura entre 6 i 9 mesos.

.
Curiositats
El maig de 2007 s'hi va trobar als voltants de Formentera un exemplar de posidònia de 8 km de llarg, convertint-se en l'ésser viu més gran de la Terra.

3 comentaris:

  1. hola ariadna to has currat eeeeeh
    Es xulu fer blogs no?
    vuenu deu

    ResponElimina
  2. Es divertit però llastima que tinguem que canviar de optatives ... encara que el profe sigui una miqueta raro .

    ResponElimina